2012 Londra Olimpiyatlarına doğru

18.05.2012 - 12:00

Gazi Üniversitesi , Türk Güreş Vakfı ve Güreş Antrenörleri Derneğinin ortaklaşa düzenledikleri “ 1948 Londra Olimpiyatları ve Türk Güreşinin Büyük Hamlesi” konulu konferans ve Panel 17 Mayıs 2012 günü Gazi Üniversitesi Mimar Kemalettin Salonunda yapıldı. Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof .Dr. Hayri DUMAN’ın açılış konuşmasını müteakiben Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Sayın Bekir ÇEKER bir konuşma yaptı. Güreş camiasında birlik ve beraberliğe dikkat çeken ÇEKER 2012 Londra Olimpiyatlarında da 1948 Ruhunun canlı tutulacağını ve aynı başarıyı göstermek için çok çalıştıklarını belirtti. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO),Antrenörlük Eğitimi Bölüm Başkanı Sayın Prof.Dr. Kadir GÖKDEMİR’in Moderatörlüğünü yaptığı konferans ve panele geçildi. G.Ü.BESYO öğretim üyesi Sayın Prof.Dr. Özbay GÜVEN; 1948 Londra Olimpiyatlarında güreş branşında alınan 6 altın 4 gümüş ve 1 bronz madalya ile- ayrıca atletizm üç adım atlamada Ruhi SARIALP’in aldığı bronz madalyayı da unutmamak gerekir- Türkiye olimpiyat madalya sıralamasında 7. olmuştur. Bu Olimpiyatlarda destanlar yazan T ürk güreşçileri; Nasuh AKAR, Gazanfer BİLGE, Celal ATİK, Yaşar DOĞU, Mehmet OKTAV, Mersinli Ahmet(Ahmet KİREÇÇİ) altın, Kenan OLCAY, Muhlis TAYFUR, Halit BALAMİR, Adil CANDEMİR gümüş, Halil KAYA bronz madalya aldılar. Bu Olimpiyatlarda Türk güreşçileri için “bir Türk’ten daha kuvvetli ancak iki Türk vardır” sözünün ve Nasuh AKAR’ın fırtına gibi güreşmesi üzerine “The terrible Turco”(korkunç Türk) lakabının dilden dile dolaştığını ve dünya basınında güreşçilerimizden övgü ile söz edildiğini belirtti. Bu nedenlerle 2012 Londra Olimpiyatlarının bizim için daha da önem kazandığının altını çizdi.

Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr.Sayın Haluk KOÇ ilk olimpiyatlardan bu güne Olimpiyat Oyunlarına katılan güreşçilerimiz ve başarıları ile ilgili bilgi verdi.Programın Panel bölümünde; Olimpiyat,Dünya ve Avrupa Şampiyonu güreşçilerimiz Sayın Ahmet AYIK, Sayın Teyfik KIŞ, Sayın Mahmut DEMİR, Sayın Hamza YERLİKAYA Olimpiyatlar, Türk güreşinin geliştirilmesi ve başarısı üzerine geniş bir değerlendirme yaptılar. Program Moderatörü Sayın Prof.Dr. Kadir GÖKDEMİR konferans ve panel konuşmalarının kitap haline getirileceğini belirtti. Daha sonra konferans ve panelde konuşma yapanlara ve güreş sporuna emeği geçenlere plaketleri verildi. Birlikte yenen öğle yemeğinden sonra program sona erdi.